Gebrek aan slaap kan tot een daling van de productiviteit leiden. Ook als je maar één nacht slecht hebt geslapen, kun je je de volgende dag belabberd voelen op werk. Stel je eens voor hoe het zou voelen als je een week of een maand niet goed hebt kunnen slapen. Een gebrek aan slaap kan een schadelijk effect hebben op je geestelijke en fysieke gezondheid. Met dat in het achterhoofd willen we je helpen herkennen wanneer je te weinig slaap krijgt en je helpen daar wat tegen te doen. 

Vermoeidheid is niet de enige aanwijzing dat je niet voldoende nachtrust krijgt. Het gebrek aan slaap kan zich op vele manieren voordoen en het is belangrijk om de symptomen te herkennen zodra deze zich voordoen. 
Hieronder staan enkele belangrijke aanwijzingen voor een slaaptekort:

1. Stemmingswisselingen

Als we moe zijn, kunnen we ons moeilijk bezighouden met hoe we ons op het werk presenteren. Het is moeilijk om alert te kunnen handelen als je maar een paar uur hebt geslapen. Als je merkt dat je lijdt aan ongebruikelijke stemmingswisselingen, kan dit zijn oorzaak vinden in een slaapgebrek.

2. Gebrek aan concentratie

We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn als je je moeilijk op je werk kunt concentreren, vooral als je een deadline hebt. Dit zorgt niet alleen voor ergernissen, maar het kan ook je prestaties beïnvloeden en ertoe leiden dat je deadlines mist. Een gebrek aan concentratie kan worden veroorzaakt door vermoeidheid, dus het is belangrijk om een goede nachtrust te krijgen voordat je naar kantoor gaat.

3. Vergeetachtigheid

We beschikken niet allemaal over een goed geheugen, maar als je moeite hebt om de details te onthouden van een taak van die ochtend of van een e-mail van de dag ervoor, kan dit afbreuk doen aan je productiviteit op het werk. Vergeetachtigheid is niet automatisch te wijten aan vermoeidheid, maar het kan soms de oorzaak zijn.

4. Ondermaatse prestaties

Als je in een nieuwe functie zit en probeert indruk te maken, blijf je wellicht langer op kantoor, of wordt je 's nachts wakker en maak je je zorgen over de taken die je de volgende dag moet uitvoeren. Ook al kan het moeilijk zijn, probeer te ontspannen als je thuiskomt. Dit zal je prestaties op het werk verhogen en je zal er de vruchten van plukken.

Als je merkt dat je aan slapeloosheid lijdt en je niet zeker weet wat je er aan moet doen, neem dan contact op met uw huisarts. Die kan je een goed medisch advies geven. 

Hoe je je slaappatroon kunt verbeteren

Je kunt op verschillende manieren je slaappatroon verbeteren. Het aanbevolen aantal slaapuren die je elke nacht moet maken ligt tussen de zeven en negen uur. Hier zijn een paar tips om je te helpen beter in slaap te komen, waardoor je jezelf beter voelt op het werk.

  • Vermijd cafeïne houdende drankjes in de middag en voordat je naar bed gaat.
  • Ontspan voordat je gaat slapen. In bad gaan of een boek lezen bevordert de natuurlijke slaap.
  • Kijk niet op je telefoon of tablet voordat je gaat slapen. Zet alle beeldschermen twee uur voor je naar bed gaat uit, gelijk een mooi moment om andere tips uit te voeren.
  • Sport regelmatig, dit zorgt ervoor dat je 's avonds vermoeider bent.
  • Gebruik je slaapkamer alleen voor het slapen. Als je de hele dag op bed gaat zitten kan je brein de ruimte gaan associëren met wakker zijn.
  • Zorg ervoor dat je een comfortabele omgeving creëert om in te slapen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede temperatuur, verlichting en beddengoed.

Verander je werkleven om een betere nachtrust te bevorderen

Als je denkt dat een gebrekkig evenwicht tussen werk en privé een schadelijk effect heeft op je slaappatroon, is het belangrijk om dit probleem met je manager aan te pakken. Gebrek aan slaap kan leiden tot een gebrek aan concentratie en uiteindelijk kun je er ziek van worden. Het is niet ongebruikelijk dat mensen ziekteverlof opnemen vanwege vermoeidheid, en het is belangrijk dat bedrijven helpen deze problemen op te lossen.

 

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact op.
 

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen