Persoon scheurt shirt open om blauwe outfit te onthullen.

Eén van de meest bijzondere carrièreswitches ooit staat ongetwijfeld op naam van Roger Berlind, jarenlang een zeer geslaagde beleggingsspecialist op Wall Street. Hij had miljoenen op de bank en was één van de oprichters van Lehman Brothers. Maar toen zijn gezin bij een vliegtuigongeluk kwam, kon hij het niet langer opbrengen om iedere dag naar kantoor te gaan. Hij besloot zijn ware passie te volgen: muziek. Na jaren ploeteren werd zijn inzet beloond. Met meer dan honderd Tony Awards in zijn prijzenkast is hij inmiddels één van de succesvolste musicalproducers op Broadway. Nu zal niet iedere carrièreswitch gepaard gaan met zulke diepe dalen en hoge pieken. Maar er zijn wel een aantal tips om - voor zover mogelijk - de dalen te vermijden en de pieken te verhogen.

1. Ga niet over één nacht ijs

Wat zijn je passies? Waar ben je  goed in? Welke mogelijkheden zijn er om je kennis en vaardigheden in een andere bedrijfstak toe te passen. Wie kan je helpen? Al dit soort vragen moeten beantwoord zijn voordat je ontslag neemt en de grote sprong waagt. Tenzij je al miljonair bent, uiteraard. Dan kun je – net als Roger Berlind – gewoon de deur van het kantoor achter je dichttrekken en opnieuw beginnen.

2. Vrijwilligerswerk loont

Barack Obama werkte drie jaar als een buurtwerker in de sloppenwijken van Chicago, voor niet veel meer dan een onkostenvergoeding. Maar nog altijd ziet hij die jaren als de basis voor zijn succesvolle politieke loopbaan. Stages en (semi) vrijwilligerswerk zijn dan ook een goede manier om ervaring op te doen en je sterke en zwakke punten te ontdekken. Bovendien onderscheidt je je daarmee bij sollicitaties. Zet deze ervaring dan ook altijd op je LinkedInprofiel en op je cv, inclusief een korte beschrijving van het werk, de doelen en de resultaten. Personeelsmanagers hebben dan een goede indicatie van je passies, motivatie, vaardigheden en waarden.

3. Doorleren, doorleren en nog eens doorleren

Het is niet voor niets dat Facebook-oprichter Marc Zuckerberg zich tot doel stelde om iedere maand een boek te lezen. Want lezen = leren. Daarnaast kan een cursus, een aanvullende opleiding en praktijkervaring natuurlijk ook geen kwaad. Welke eigenschappen of vaardigheden moet je verbeteren voor je nieuwe carrière? Zijn bijvoorbeeld onderhandelingsvaardigheden belangrijk? Dan kun je een coach in de hand nemen, een cursus volgen of de kunst afkijken van een kennis of collega die daar heel bedreven in is.

4. Vaardigheden zijn overdraagbaar

Er zijn altijd vaardigheden uit je vorige carrière die je kunt gebruiken in je nieuwe loopbaan. Denk bijvoorbeeld aan het aansturen van teams, plannen, delegeren en presentaties geven. Benadruk deze vaardigheden in je cv en leg uit waarom ze in de beoogde baan van pas zouden kunnen komen. Dat wordt uiteraard complexer naarmate je nieuwe baan verder afligt van je vorige carrière.

5. Een goed netwerk is het halve werk

De meeste banen of opdrachten verschijnen nooit op een vacaturesite. Die krijg je via goede contacten. Zorg er dus voor dat LinkedIn-pagina op orde is. Maar dat is niet voldoende. Iedere Sales Manager kan je vertellen dat een goede relatie begint met persoonlijk gesprek. Zoek daarom uit welke netwerkborrels er in je nieuwe vakgebied worden georganiseerd. Of nog beter: organiseer ze zelf.

Lees ook: 5 tips om de baan te vinden die bij je past

Lees ook: De voordelen van netwerken

6. Stop er héél veel tijd in

Een carrièreswitch maak je niet van de een op de andere dag. Alle bovengenoemde tips kosten tijd. Bedenk daarom voor jezelf hoeveel tijd je bereid bent erin te steken. Stel duidelijke doelen: wat wil je binnen een maand, een half jaar en een jaar bereiken?

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen