Rood vraagteken met silhouet van gezicht er in.

Ben je je aan het voorbereiden op een sollicitatiegesprek voor uitzendwerk? Heb je je weleens afgevraagd hoe je je antwoorden kunt aanpassen? Veel kandidaten bereiden zich voor op standaardvragen, die vaak meer gericht zijn op vaste functies, maar van een uitzendkracht verwacht de manager misschien andere antwoorden.

Van uitzendkrachten wordt verwacht dat zij zich direct kunnen voegen naar de cultuur op de werkvloer, zij krijgen niet dezelfde luxe om zich te 'settelen' als een vaste medewerker. Dat betekent dat je tijdens het sollicitatiegesprek misschien directere vragen krijgt, omdat de manager zeker wil weten dat je meteen een verschil kunt maken.

Vraag 1 - Wat maakt deze functie interessant?

Kijk naar de functieomschrijving. Kies een paar van de belangrijkste punten en stem je antwoord daarop af; als de functie bijvoorbeeld veel strakke deadlines heeft kun je zeggen dat u graag presteert onder druk.

Vraag 2 - Hoe functioneer je binnen een team/binnen wat voor teams heb je voorheen gewerkt?

Als uitzendkracht moet je goed binnen het bestaande team passen, zodat je werk direct een verschil kan maken.

Vraag 3 - Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

Deze vraag heeft twee doelen: hij toont aan hoeveel je voor het gesprek over het bedrijf hebt gelezen, en welke waarden je gemeen hebt met het bedrijf.

Vraag 4 - Waar zie je jouw loopbaan in de toekomst heen gaan?

Werkgevers vinden het in een sollicitatiegesprek altijd bemoedigend als de kandidaat heeft nagedacht over zijn toekomst, maar dat betekent niet dat je hooghartig over uitzendwerk moet doen, zelfs als je alleen solliciteert omdat je werk nodig hebt.

Vraag 5 - Waarom denk je dat uitzendwerk een goede zet is in je carrière?

Als je voor het eerst naar uitzendwerk solliciteert, bedenk dan wat je motivatie is. Het kan nadelig zijn als je op deze vraag geen goed antwoord paraat hebt. Concentreer je op de voordelen van uitzendwerk en niet op de nadelen van een vaste baan.

Demonstreer in je antwoord constant dat je een goede kandidaat bent voor uitzendwerk. Zo wil de werkgever bijvoorbeeld weten dat je als uitzendkracht flexibel bent en je makkelijk aanpast. Belicht in je antwoorden een voorbeeld van een situatie binnen een eerdere baan waarin je deze kwaliteiten moest inzetten.

Een ander belangrijk aspect van uitzendwerk is dat je snel moet kunnen leren en goed om moet kunnen gaan met het team waarmee je samenwerkt. Denk dus goed na of je deze eigenschappen hebt en welke voorbeelden je hiervan kunt geven. Snel leren gaat vaak hand in hand met aanpassingsvermogen, dus je kunt deze twee tegelijk bespreken. Als je weleens direct in een lopend proces bent gedoken en daarmee succes hebt geboekt, benadruk dan de invloed die je had toen je erbij kwam en de relevante aspecten van de samenwerking.

Wees ook bereid om uit te leggen waarom je naar uitzendwerk solliciteert en niet naar een vaste baan. Zeg niet simpelweg: “er is niets beschikbaar”, maar geef een geldige reden die de manager aanspoort om jou voor de functie te overwegen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je ervaring wilt opdoen in verschillende organisaties omdat je het leuk vindt om binnen verschillende teams en aan verschillende projecten te werken.

Summary

Veel kandidaten bereiden zich voor op standaardvragen, die vaak meer gericht zijn op vaste functies, maar van een uitzendkracht verwacht de manager misschien andere antwoorden.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij je past op basis van je vaardigheden en ervaring in je cv met onze innovatieve tool

Upload je cv

Populaire artikelen