Persoon nadenkend tegen een rode achtergrond met zonnestraalpatroon.

Een hardnekkig hoog inflatiecijfer in heel Europa blijft een echte impact hebben op werknemers en werkzoekenden. Hoewel de Europese Centrale Bank voorspelt dat de inflatie in landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland iets zal dalen – van gemiddeld 8,4% in 2022 naar ongeveer 5,6% dit jaar – is dat nog steeds ver boven de doelstelling van 2% van de ECB. 

Hoe beïnvloedt de inflatie precies de carrièreprioriteiten en -keuzes van Europese werkzoekenden en werknemers? Overwegen mensen een bijbaan of een tweede baan om de eindjes aan elkaar te knopen? En wat kunnen bedrijven doen om hun personeel te helpen met de stijgende kosten om te gaan en te voorkomen dat ze overspringen naar concurrenten met betere financiële aanbiedingen? 

Om dat uit te zoeken, ondervroeg Page Personnel 4.423 kandidaten en werknemers in heel continentaal Europa. De resultaten bieden verrassende inzichten en kunnen u aan het denken zetten over hoe u toptalent vindt en behoudt.

Download onze infographic

De golf van bijbanen in Europa

Een verbazingwekkende 62% van de werknemers op het Europese vasteland denkt er serieus over na of is al begonnen met bijbaantjes om het hoofd te bieden aan de stijgende kosten van levensonderhoud. Als we dit cijfer uitsplitsen, zien we dat 15% al een tweede baan heeft, terwijl 47% serieus overweegt om bijbaantjes te nemen. 
 
Deze trend van werknemers die een tweede baan of bijbaan nemen, brengt uitdagingen met zich mee voor werkgevers. Personeel dat verspreid is over meerdere banen is vatbaarder voor een burn-out, wat invloed heeft op hun welzijn; hun prestaties kunnen er ook onder lijden, wat een directe impact heeft op het bedrijfsresultaat. 

De reële impact van inflatie in Nederland

Slechts 4% van de ondervraagden zei dat de inflatie geen invloed heeft gehad op hun dagelijks leven, waardoor de overgrote meerderheid het gevoel heeft dat ze krap zitten, vooral bij het boodschappen doen of het betalen van hun energierekeningen. Ondanks deze financiële druk zei bijna de helft van de respondenten – 49% om precies te zijn – dat ze het afgelopen jaar geen salarisverhoging hadden gekregen. Van degenen die het geluk hadden een loonsverhoging te krijgen, gaf 41% aan dat dit extra inkomen specifiek aangewend werd om de negatieve gevolgen van de hoge inflatie te compenseren.

De zoektocht naar een beter salaris

Zoals blijkt uit ons rapport Talent Trends 2023, is 42% van de respondenten, tegen de achtergrond van de aanhoudende inflatie in Nederland en andere landen in Europa, actief op zoek naar banen met hogere salarissen om de stijgende kosten van levensonderhoud het hoofd te bieden. Nog eens 40% is flexibeler geworden in hun zoektocht naar een baan en staan open voor functies die ze eerder misschien niet hadden overwogen. Verrassend genoeg heeft slechts 21% het afgelopen jaar geprobeerd om de stijgende kosten van levensonderhoud te gebruiken als onderhandelingstroef om een hoger salaris te bedingen - en slechts 6% was succesvol in deze onderhandelingen. Dit onthult een kloof tussen werkgevers en werknemers als het gaat om de impact van inflatie op lonen.

De inflatie in Nederland doet werkgevers ook pijn

Het is duidelijk dat veel werkgevers nog geen substantiële actie hebben ondernomen om werknemers te helpen hun koopkracht te behouden in deze uitdagende economische tijden. Waarom? Eén reden zou kunnen zijn dat werkgevers worstelen met hun eigen budgettaire beperkingen als gevolg van de inflatie, waardoor ze aarzelen om loonsverhogingen aan te bieden. Een andere reden kan een gebrek aan open communicatie zijn over hoe de inflatie zowel het bedrijf als de werknemers beïnvloedt, wat leidt tot gemiste kansen voor gezamenlijke oplossingen. Lees verder voor enkele tips om de inflatie het hoofd te bieden. 

Waar werknemers naar op zoek zijn

Een stevige meerderheid (70%) van de werknemers zei dat hun werkgevers geen actie hadden ondernomen om de gevolgen van inflatie te bestrijden, afgezien van het geven van loonsverhogingen. Een kleinere meerderheid (53%) vindt dat salarissen moeten worden aangepast aan de inflatie, ongeacht de prestaties van werknemers. Zorgwekkend is dat 66% van de respondenten betwijfelt of hun salaris volgend jaar gelijke tred zal houden met de inflatie. 

Uit ons onderzoek bleek ook dat 9 van de 10 mensen vinden dat bedrijven tijdens het wervingsproces transparanter zouden moeten zijn over hun salarisbeleid, inclusief hoe ze van plan zijn zich aan te passen aan de inflatie.  

Als u het probleem van de inflatie niet aanpakt, kan dat uw bedrijf minder aantrekkelijk maken voor potentiële werknemers. Als uw huidige werknemers de gevolgen van inflatie voelen, kunnen ze bijbaantjes en tweede baantjes nemen om de eindjes aan elkaar te knopen. In een tijd waarin volgens werknemers slechts een derde van de bedrijven extra maatregelen neemt om de gevolgen van inflatie actief te bestrijden, is dit een kans om op te vallen. 

Vijf tips om de inflatie te bestrijden in Nederland

  • Houd salarissen fris: Blijf op de hoogte van de inflatiecijfers in Europa en gebruik de salarisgidsen van Page Personnel om de beloning hierop aan te passen. Dit zal u helpen om uw huidige personeel te behouden en nieuw talent aan te trekken. 
  • Help een handje met de kosten van levensonderhoud: Bied toelagen aan om de gestegen kosten van essentiële zaken zoals boodschappen en nutsvoorzieningen te dekken. 
  • Bevorder transparantie: Praat openlijk over hoe u de inflatie aanpakt. Transparante communicatie kan vertrouwen kweken bij uw werknemers. 
  • Bied niet-monetaire voordelen: Overweeg voordelen zoals flexibele uren of op afstand werken. Deze kleine extraatjes kunnen een groot verschil maken in het leven van uw werknemers zonder dat het ten koste gaat van uw nettowinst. 
  • Investeer in opleiding: Stimuleer bijscholing en professionele ontwikkeling. Het is een manier om uw personeel scherp en tevreden te houden, waardoor de kans kleiner wordt dat ze bijbaantjes nemen of gewoon ergens anders gaan zoeken. 

Hoe kan Page Personnel je helpen

Het kan een uitdaging zijn om door perioden van hoge inflatie en andere marktverstoringen te navigeren. Page Personnel biedt een team van gespecialiseerde consultants met meer dan 25 jaar marktervaring om je te helpen toptalent te vinden en aantrekkelijke salarispakketten samen te stellen. En als je gelijke tred wilt houden met markttrends, zijn onze uitgebreide salarisstudies een onmisbare bron.

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector

Lees meer

Populaire artikelen